Nominasjoner til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2020!

15. February, 2021, av Tom Arild Hamre

Ulf er uvel (Ena), Ikke akkurat lykke (VB) og Salamanderprinsen (VB) er nominert til kulturprisen for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2020!

Vi er så utrolig glade for å ha tre bøker nominert i tre forskjellige kategorier! "Ikke akkurat lykke" er nominert til litteraturprisen, "Salamanderprinsen" er nominert til illustrasjonsprisen og "Ulf er uvel" er nominert til bildebokprisen.

Prisutdeling ved kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja onsdag 10. mars kl. 13.00.

Juryens begrunnelse

Ikke akkurat lykke, Monika Steinholm:
Denne boka treffer leseren midt i hjertet. Dypest sett handler romanen om å tørre å være den man er. Vi møter en hovedperson med så mye integritet at hun ikke er villig til å miste seg selv for å bli populær. Hennes forsvar er humor. Ikke sjelden rakker hun ned på seg selv før de andre rekker å gjøre det. Samtidig viser hun en stor indre styrke som tydelig utvikler seg gjennom romanen. Den troverdige jeg-fortelleren og de fine dialogene gjør teksten god å lese. Boka er velkomponert og drives framover av kontraster og svingninger i hovedpersonens hverdag, den er humoristisk med en sår klangbunn, og hovedpersonen er usedvanlig sjarmerende.

Salamanderprinsen, Elisabeth Moseng:

Det er forfatteren selv som har illustrert boka og gitt ytterligere liv til Dorjis univers på Furukollen. Humoren og hjertevarmen finner vi igjen i illustrasjonene. Med enkle streker og en gjennomført blå og sort palett gir Moseng Furukollen og dens beboere identitet, sjarm og drama. Illustrasjonene veksler mellom hel- og halvsides tegninger og mindre vignetter. Sammen med de håndtekstede overskriftene og margillustrasjonene gir de boka en innbydende typografisk helhet.

Ulf er uvel, Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn:

Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn viser fremragende forståelse for bildebokmediet, og sammen har de skapt en både sår og humoristisk bildebok om ensomhet og det å ta ansvar for eget liv. Boka har et frodig-burlesk persongalleri, er oppbygd på en måte som driver oss videre i fortellingen og har et tema og en kompleksitet som appellerer til både barn, ungdom og voksne. Ord og bilder samarbeider på en forbilledlig og kreativ måte, ikke bare ved å utfylle hverandre, men også ved å motsi hverandre på underfundige måter.

Arkiv

2021   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12